hits

Tre.seks.fem

- Tanker / Meninger / Følelser -
 • 28.11.2017
 • DETTE MÅ DU HA I BAKHODET NÅR DU SKAL JOBBE I BARNEHAGE!

  Som barnehagelærer student har jeg lært et par ting her og der, som jeg må ta med meg videre for å bedre min holdning som barnehagelærer. Det anngår jo generelt det å jobbe i barnehage. Jeg kunne laget et langt innlegg på hva man må tanke på når man jobber med barn, men jeg velger å gjøre det enkelt å skrive om, så ikke jeg ender opp med at ingen orker å lese alt jeg skriver. Til alle pedagoger som er innom bloggen, velkommen skal dere være, her ser dere nok masse som kanskje ikke er blitt nevnt? Men da får dere hive dere på kommentarfeltet å skrive ned hva annet man bør huske på. Dette er ment som en hjelpendehånd og ikke noe annet enn det.
  Dette er mine tips og råd til å ha i bakhodet når du skal ut i barnehagen!

  1. En fin bukett
  Husk at alle barn er forskjellige, og det fungerer ikke alltid like bra å behandle alle barn likt. Selv om man kanskje skulle ønske at det var sånn.. Å gi en beskjed fungere ikke like bra å si det til en ellevill 3åring som det gjør ved å gi beskjeden til 5åringen..
  Det fungerer på samme måte som å be til en person som er lam om å klatre opp i et tre, det er nytteløst. Dermed må man tilrettelegge og tilpasse det man ønsket å si eller gjøre med dem. 

   


  Bildekilde

   


  2. Bleier.

  Bleier bleier og massevis av bleier. Stort sett har man alltid noen bleiebarn på avdelingen, jeg har fra erfaring bare lært meg at bytting tissebleier og bæsjebleier er en naturlig del av jobben som ansatt i barnehage. Selv om ikke alle er så komfortabel med å stelle barn som har gjort fra seg, og kanskje ikke er vant med å få slengt den stanken i fjeset, så er det en vanesak. Trust me on this one! Lukten blir man vant med etter hvert som man skifter bleier. Det er rett og slett øving som teller her. Ikke unngå bleieskift, du føler deg såå mye mer erfaren når du kan mestre bleieskift. Selv om det er en skikkelig drittjobb, hehe tog du'an?

  3. Lek & kommunikasjon
  Når du jobber i barnehage er det et must at du faktisk leker med barna, det er de du jobber med, så ikke snik deg unna for å heller ta oppvasken.. Barna lærer gjennom leken, og det er ved leken de virkelig kommuniserer. Ved at en voksen er med i leken styrker det deres evne til å etablere seg erfaringer, lære regler og normer samt utvikle seg selv på et nytt plan. Men selv om vi voksene skal være tilstede for å ta del i leken til barna, må vi huske på at vi ikke går inn i leken og styrer den i vår rettning. Hvis barna ha oss med, må det være på deres premisser. Det er vi som voksne i dette yrket, som er der for dem hele veien fra morgen til ettermiddag for å støtte dem på veien til å dannes seg til å bli sin person, med sin personlighet.


  Bildekilde

   

  4.  Det finnes ikke dårlig vær, bare dårlig klær!
  Dette ordtaket er gull verdt å ta med seg i barnehagen! Som voksen i bhg bør man oppmuntre barna til å ha det gøy ute å leke i alt slags vær. Er det vått og kaldt, tar vi på oss varme klær under regntøyet.. Er det snø og sludd må vi huske å kle oss ekstra godt så ingen fryser. Å oppmunte barna til å kle seg etter været, samt å formidle til dem at man fortsatt går fint an leke ute mens det pøsregner, er i mine øyne en viktig faktor for å innstille barna på at man kan ha det gøy i hvilket som helst vær. Alle barn har godt av å være litt ute, men man skal jo ikke tvinge dem til å være ute når man ser at de er våt og kald og ikke har skift.
  That ain't the way to success!

  Rubber boots

  5. Rollemodell
  I barnehagen blir man fort et forbilde for mange av barna. Derfor er det utrolig viktig å være bevisst på hvilke holdninger man har. Barn oppfatter mye av det voksne gjør, og det smitter over på dem. Dermed kan lett en negativ handling påvirke barnet til å tenke at hvis de voksne gjør det, kan jeg også gjøre det.

  Her er noen punkter hentet fra NDLA sine nettsider om rollemodell:

  • Vi må oppføre oss pent, være høflige og hensynsfulle mot andre, både voksne og barn.
  • Vi må være konsekvente og sørge for at det er sammenheng mellom det vi sier, og det vi gjør.
  • Vi må være tydelige i det vi mener og gjør
  • Vi må vise at alle er like viktige, og være oppmerksomme på barn med lav status og trekke de passive og sjenerte inn i felleskapet.

   

  6. "Kan du lese for meg?"
  Dra fram boka og les for ungene! Frileken for barna har mye, og da mener jeg MYE og si. Men ingenting topper en god lesestund. Nå skal ikke jeg dra opp hele pensumboka og fortelle dere alt fra A til Å om hvorfor man skal lese for barn, men veldig kort og enkelt så blir lesing for dem, en slags «stress relief». De eldste barna kobler seg inn i boken imens de hører fortellingen, mens de minste fokuserer mest på å peke på hva de ser, og søker bekreftelse gjennom det. Læringen finner du i alle kriker og kroker. 

   


  Bildekilde

   

  Instagram treseksfem - Facebook HER - Snapchat treseksfem
  #barnehage #pedagog #student #tips #barn


  Har du jobbet i barnehage før?

  10 Kommentarer skjul

  livetmitt93

  28.11.2017 kl. 16:04
  så sant :) jobber i barnehage

  Ingrid Kristine

  28.11.2017 kl. 23:35
  livetmitt93: Du gjør det ja! Da kjenner du deg sikkert igjen i mye :D

  Victoria Larsen

  28.11.2017 kl. 17:17
  Veldig flott at du skriver om!! :-)

  Ingrid Kristine

  28.11.2017 kl. 23:35
  Victoria Larsen: Takk som synes det! :)

  kinesinterior

  28.11.2017 kl. 22:21
  Så moro å lære noen småting her og der - selvsagt viste jeg endel fra før av, men alltid moro å høre det fra noen som faktisk vet hva de snakker om :) - Og jeg er så glad for at du en dag kommer til å jobbe med barn! - Det er det faktisk ikke alle som burde.. Uansett - kompetanse på område, og forståelse er viktigst, og det virker det som du har :)

  Jeg hadde utplassering en dag i uken på ungdomsskolen i en barnehage en periode husker jeg. Hva vi drev med husker jeg lite av, men jeg minnes lesestunder og hvor trofaste og inkluderende de små barna var - når de fikk lov til det :)

  Lykke til med eksamen nå i høst, regner med du også har noen, hehe :D

  Ingrid Kristine

  28.11.2017 kl. 23:13
  kinesinterior: Så hyggelig at du synes det! :D Ja, mye av dette er ganske obviously, haha, men det er ofte noen som tenker at yrket er så enkelt, at man ikke trenger å forholde seg til alt.
  Åhh, tusen hjertelig takk for snille omtenksome ord <3 Setter utrolig stor pris på det! :D Så flott dame du er!

  Absolutt! Har hatt mange slike opplevelser hvor barna synes lesestunder er gull verdt, og at de får mye ut av dem! :)

  Tusen takk! Jeg har en nå den 11.des :D Så her er det fullt eksamenskjør fra morgen til kveld, haha! Lykke til du også!

  Guro

  28.11.2017 kl. 22:35
  Jeg har ikke jobbet i barnehage, men har en liten gutt som går i barnehage :) Ja, også skifter jeg bæsjebleier hver dag :)

  Ingrid Kristine

  28.11.2017 kl. 23:09
  Guro: Da vet du nok litt hva det går i!

  Becca Alexandra

  30.11.2017 kl. 03:01
  Takk for et flott og lærerikt innlegg :) Mange gode tips her! Jeg var utplassert i en barnehage i 3 dager på ungdomsskolen, og det var mer enn nok for meg. Hadde vondt i hodet hver dag pga mye støy og lyd, så det er ikke noe for meg <3

  Ingrid Kristine

  06.12.2017 kl. 01:24
  Becca Alexandra: Åh, så utrolig hyggelig å høre at du synes det! Ja, det er ofte hektisk i BHG. Og det tar ofte tid til å venne seg til støynivået, for det kan bli rimelig høyt, haha. Jeg husker også tilbake til da jeg først begynte på studiet, første ukene av praksis perioden gikk jeg med hodeverk hver dag! Men ettersom jeg ble mer og mer vant til det, gikk det greit. Men jeg er helt enig! Det er mye støy, og det er ikke alltid alle jobber passer for alle. Jeg sitter fortsatt med den tanken, om kanskje dette ikke er riktig jobb for meg, men det får tiden vise!

  Skriv en ny kommentar

  Om meg

  Ingrid Kristine

  Mitt navn er Ingrid Kristine, jeg er en jente på 20, født og oppvokst i Bergen. Jeg er en fulltidstudent, og på siden av dette liker jeg å blogge om meg og hva som foregår i topplokket mitt. Kontakt: ik97@hotmail.no

  Søk i bloggen

  Kategorier  Arkiv
  Bloggdesign

  Design og koding av KvDesign - www.kvdesign.no